NOMO

Nomo és un projecte de sensibilització i conscienciació sobre l’ús del mòbil dirigit a tota persona usuària de mòbil que a través de tallers i estades vol:

 • Conèixer la nomofòbia i els perills que comporta l’ús abusiu del mòbil.
 • Prevenir possibles addiccions.
 • Desconnectar del mòbil, connectar amb un mateix i l’entorn durant dos dies.

Aquest projecte s’inicia l’abril de 2019 amb la recopilació d’informació, definició del projecte i el contacte amb experts sobre el tema. A principis de l’any 2021 posem en marxa tallers a instituts i estades sense mòbil (programa) a Mas Pedroses.

A partir del gener del 2021 oferim tallers de sensiblització i conscienciació sobre l’ús del mòbil dirigides a instituts i centres culturals que sentin inquietud sobre aquesta temàtica.

Què és la nomofòbia?

Sents ansietat i/o estrès quan…

 • et deixes el mòbil a casa
 • et quedes sense bateria o cobertura
 • se’t espatlla o el perds

Si és així pot ser que sense ser-ne conscient tinguis un cert grau de nomofòbia; una fòbia que creix exponencialment entre la població (nens, joves, adults) i que s’ha convertit en una poblemàtica social que cal abordar urgentment.

Hi ha molts nivells d’addicció, i alguns dels símptomes més destacats són:

 • Tenir necessitat de compartir tot el que es fa, ja sigui sopar en un restaurant, veure una pel·lícula acabada d’estrenar o passar el dia a la muntanya.
 • No separar-se de l’smartphone en cap moment.
 • Consultar l’aparell tan bon punt acabat de llevar, així com just abans d’anar a dormir.
 • Portar sempre un carregador a la bossa per si en qualsevol moment s’ha de carregar la bateria.
 • Consultar molt sovint el mòbil per saber si hi ha noves interaccions.

També hi ha un símptoma que es coneix com “vibracions fantasma”. Això passa normalment quan una persona que té el mòbil a la butxaca nota que li vibra, quan en realitat no ho està fent.

Per tenir una idea sobre si fas un ús abusiu del mòbil pots utilitzar aquest “mini test” de l’AIS (atención e investigación de socioadicciones).

A Nomo sabem necessari i urgent sensibilitzar sobre la nomofòbia i prevenir l’addicció per tal que la nostre relació amb el mòbil no afecti a la nostra qualitat de vida tant a nivell personal, com social.

MÉS SOBRE LA NOMOFÒBIA…

El concepte “nomofòbia” surgeix de la abrevitura anglesa “no-mobile-phone-phobia” i es defineix com la por irracional d’estar sense el mòbil.

No cal ser gaire observadors per adonar-nos que al nostre voltant moltíssimes persones treballem, caminem, mengem, esperem, seiem… amb el cap cop, immersos en les pantalles d’aquests petits dispositius que poden ser tant pràctics i útils; com perillosos.

Els símptomes de la persona que pateix nomofòbia són ansietat, estrès, nervis, por i inseguretat si no té el mòbil a sobre. I entre els perills de l’ús abusiu del mòbil també hi trobem la falta d’habilitats socials, la baixa intel.ligència emocional, la desconnexió amb la realitat i l’addicció.

En cas que t’adonis que no en fas un ús convenient, a Nomo hi trobaràs el teu espai per informar-te, reflexionar i compartir experiències sobre aquesta qüestió.

Si des de Nomo detectem que el teu cas és d’addicció al mòbil et derivarem a especialistes experts en aquest tipus de socioaddiccions. 

*Foto de capçalera ha estat cedida per Al Lapkovsky

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: